Select Page

THE UNITED UKRAINIAN BALLET FOUNDATION

De stichting ‘The United Ukrainian Ballet Foundation’ is opgezet ter bescherming, ondersteuning en verspreiding van de Oekraïense cultuur die sinds de oorlog sterk onder druk is komen te staan. De stichting is opgericht uit solidariteit met de Oekraïense culturele wereld en als steun aan de Oekraïense bevolking. 

De ‘United Ukrainian Ballet Foundation’ steunt ‘The United Ukrainian Ballet Company’, een balletgezelschap die projecten en activiteiten initieert die bijdragen aan de bovenstaande missie. Daarnaast zorgt de stichting voor financiële ondersteuning die het produceren en presenteren van een artistiek programma mogelijk maken. De productie van deze programma’s worden door Senf Theaterpartners als directe partner georganiseerd en worden op korte termijn-basis, met oog op de beëindiging van de oorlog, geproduceerd. 

De stichting beoogt een bijdrage te leveren aan het geven van opleiding, werkgelegenheid en perspectief voor gevluchte Oekraïense dansers, zodat zij – zodra de situatie dat toelaat – in eigen land direct hun culturele activiteiten kunnen voortzetten. Deze activiteiten vinden plaats in het ‘Dutch Centre for Ukrainian Dancers’ te Den Haag.  

De stichting zal zich op de langere termijn blijven inzetten om fondsen en giften op te halen om Oekraïne na beëindiging van de oorlog te ondersteunen in de wederopbouw van het verwoeste culturele erfgoed. De stichting opereert zonder winstoogmerk.  

Door ruimte te geven aan een belangrijk deel van de Oekraïense cultuur – dans en ballet – kan een deel van de identiteit van het land worden gewaarborgd. 

THE UNITED UKRAINIAN BALLET COMPANY

onder artistieke leiding van Igone de Jongh

Het gezelschap dat het centrum als thuisbasis heeft bestaat uit meer dan 60 gevluchte Oekraïense solisten, ensembles, creatieven en technici, die de Oekraïense cultuur wereldwijd zullen uitdragen via performance en verhaal. In de artistieke programmering profileert het gezelschap zich met nadruk als Oekraïens gezelschap: bij de invulling wordt er tegelijkertijd gezocht naar de traditie en kwaliteit van de dansers als ook naar de urgentie en thematiek van het oorlogs- en ideologische geweld waar Oekraïne mee wordt geconfronteerd.

 De Nederlandse Prima Ballerina Igone de Jongh  neemt binnen het initiatief een adviserende rol aan. Igone de Jongh is verantwoordelijk voor de hoofdprogrammering en artistieke invulling van het balletgezelschap.

Het allereerste stuk van de company is ‘the Ukrainian Giselle’: een Oekraïense versie van het wereldberoemde stuk gechoreografeerd door Ratmansky met een première in het Coliseum Theatre in Londen. Giselle is een verhaal over liefde, waanzin, verraad, dood en vergeving: alle thema’s resoneren met de omstandigheden van vandaag.

 

DUTCH CENTRE FOR UKRAINIAN DANCERS

Dit centrum, onder artistieke leiding van Rinus Sprong (Dutch Don’t Dance Division), is gevestigd in het oude Koninklijk Conservatorium-gebouw in Den Haag. Het centrum vangt professionele Oekraïense dansers op en zorgt dat alle randvoorwaarden (o.a. huisvesting, basisuitrusting, trainers) georganiseerd zijn om de dansers te laten dansen en hun vorm te laten opbouwen.

Het gebouw, dat ook wordt ingezet om andere vluchtelingen op te vangen, heeft een eigen vleugel gereserveerd voor 60 dansers en bevat 5 werkbare dansstudio’s en een theaterzaal die ingezet worden voor repetities en uitvoeringen. Het voorname doel van het centrum is een locatie te zijn waar de dansers niet alleen trainen en een dansgezelschap zullen vormen, maar ook een plek te zijn waar perspectief, cultuur en hoop kan worden gedeeld tussen de dansers en de rest van de Oekraïense bewoners van het pand en de stad.

PARTNERS

Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name
Brand Name

En de andere Kickstart Cultuurfonds Participerende financiers

Contact

Neem voor algemene vragen contact op via:
info@unitedukrainianballet.com

Neem voor persvragen contact op met:
Esther Kroeze | esther@senf.nl | +31 (0)6 1604 8213

ANBI STATUS
BELEIDSPLAN

Volg ons op social media